Van alles met watermeloen, ook leuke kinderrecepten

Heeft u ook zo’n last van het volgende…? Met dit warme weer lonken de pannen en die warme keuken in het geheel niet! Gelukkig stond er dit weekend voldoende inspiratie in de krant met deze leuke receptcombi van Henja Schneider. Zij schrijft: “Heden is het watermeloendag, hebben we gister besloten toen de meloenen op de markt werkelijk voor een habbekrats in de aanbieding waren: iedereen maakt er het zijne van. Een paar suggesties”…. Pfoehhh… Eindelijk een recept waarvan ik wel ga watertanden met dit warme weer! Voor de verse kruiden kunt u terecht in de gratis toegankelijke verkooptuin van De Kruidhof… en voor creatieve kinderkookinspiratie tijdens de vakantie zie ook: http://www.lekkerensimpel.com/2012/07/28/wat-te-doen-met-een-watermeloen/ Eet smakelijk!

 

Voor de soep:
1,5 kg watermeloen, in parten
1 citroen
2 limoenen
1 theelepel gedroogde munt
1 theelepel gemberpoeder
1 mespunt chilipoeder
blaadjes verse munt

Zo maak je het:

Watermeloensoep: Hak de verse munt grof en vries ze met een beetje water in tot ijsblokjes. Schil de parten watermeloen en snijd ze in stukken. Rasp de schil van de citroen. Pers citroen en limoenen uit. Pureer alle ingrediënten (behalve de verse munt). Zet tot gebruik in de koelkast. Serveer de soep met een paar ijsblokjes met munt erin.

 

Voor de granita:
750 g watermeloen, in stukjes, zonder pitjes
300 g suiker
2 kaneelstokjes
het sap van 1 à 2 citroenen

Zo maak je het:

Watermeloengranita: Pureer de watermeloen. Breng 5 dl water, de suiker en de kaneelstukjes aan de kook en laat de siroop 5 minuten zachtjes koken. Laat de siroop afkoelen, verwijder de kaneelstokjes en voeg zo veel siroop aan de watermeloen toe dat de pulp zo zoet is als u hem hebben wilt. Voeg er citroensap naar smaak aan toe. Vries het mengsel in. Roer het zo nu en dan om totdat het in het stadium ‘granita’ gekomen is.

 

Voor de salade:
watermeloen, van pitjes ontdaan
zachte, maar in blokjes snijdbare geitenkaas
verse muntblaadjes, grof gehakt
handje zwarte olijven
citroensap
desgewenst zwarte peper uit de molen en zout

Zo maak je het:

Watermeloensalade: Snijd de watermeloen in blokjes, de pitjes zoveel mogelijk verwijderend. Snijd ook de kaas in blokjes. Ontpit de olijven en snijd ze in plakjes. Meng watermeloen, kaas, olijven en (het grootste deel van de) muntblaadjes. Breng het mengsel op smaak met citroensap en desgewenst peper en zout. Strooi er voor het serveren nog wat muntblaadjes over.

 

Voor de gegrilde watermeloen:
1 kleine watermeloen, in plakken van 4 à 5 cm dik, met schil, pitjes verwijderd
0,75 dl olijfolie
1 el verse rozemarijn, fijngehakt
zwarte peper uit de molen
zout
partjes citroen
desgewenst verkruimelde fèta

Zo maak je het:

Watermeloensteaks (uit De Dikke Vegetariër): Verhit de barbecue. Plaats het rooster circa 10 cm van de hittebron. Meng de olijfolie met de rozemarijn en zout en peper naar smaak. Wrijf de plakken watermeloen aan alle kanten royaal in met olie. Rooster ze 5 minuten aan elke kant. Het vruchtvlees moet licht gekarameliseerd en droog zijn. Strooi er desgewenst verkruimelde fèta over en serveer de ‘steaks’ met partjes citroen.