Recept van de week (lunch): Aardappel Schuimsoep

Recept van de week (lunch): Aardappel Schuimsoep

22 april 2022

Ingrediënten (4 personen)

  • 250gr  uien
  • 500 gr aardappelen
  • 1 blaadje laurier
  • 2 kruidnagel
  • 25 gr miso
  • 1 appel 
  • 300 ml room
  • Peper/zout

Dit heb je nodig

  • Snijplank
  • Kookpan
  • Kidde (professionele slagroomspuit)
  • Koksmes
  • Staafmixer
  • Zeef

Aan de slag

  • Zet een pan op met water en breng dit aan de kook. Schil ondertussen de aardappelen
  • Snij de ui en aardappel in grove stukken.
  • Kook de ui en aardappel gaar en voeg de laurier, kruidnagel, room en miso toe.
  • Pureer de soep met de staafmixer en zet daarna op de zeef.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Doe de soep in de kidde (professionele slagroomspuit) en vul met 2 patronen. Schud de kidde goed!
  • Spuit de luchtige aardappelsoep in een kom / diep bord en garneer met dungesneden, partjes appel. Eet smakelijk!

Wist u dat Nederland zo’n 8 miljoen ton aan aardappelen produceert, verdeeld over 3 afzetmarkten?:

  • Ongeveer 50 procent hiervan betreft
    consumptieaardappelen;
  • 20 procent pootaardappelen(*);
  • 30 procent zetmeelaardappelen.

(*) Van elke tien pootaardappels die geëxporteerd worden in de hele wereld, zijn er zes afkomstig uit Nederland. Het noorden van Nederland heeft een toppositie in de wereldwijde export van pootaardappelen. Bijna een kwart (23%) van alle aardappelen wereldwijd heeft haar oorsprong in het noorden van Groningen en Friesland.

Recept van Sjoerd, student Gespecialiseerd kok aan ROC Friese Poort in Sneek. Foto door Henri Vos.