18 mei Recept (Tussengerecht): Aardappelkrokant met markreelsalade
18 mei 2022
Heerlijke, frisse salade met een krokante bite voor in de lente / zomer!
Ingrediënten (4 personen)
- 3 middelgrote aardappelen
- 200 gr gerookte makreel
- 1 appel
- 20 gr bieslook
- 20 gr sjalot
- Zout/peper
- 100 gram yoghurt
- Zonnebloem olie (of andere olie naar wens)
Dit heb je nodig
- Snijplank
- Koksmes
- Bekken
- Gastronormbak
- Frituur
Aan de slag
- Verwarm te oven op 180°C.
- Maak de aardappelen goed schoon en leg ze in een
gastronorm bak. - Smeer ze in met zonnebloem olie (of andere olie
naar wens) en bestrooi met zout. Zet de gastronorm bak met aardappelen in de
oven voor 25 minuten. - Tussendoor kun je de appel in brunoise* snijden,
de bieslook hakken en de sjalot snipperen. - Als de aardappel goed gaar is, snijd je hem
doormidden en haal je hem leeg met een lepel. Hierna frituur je de schil
krokant. - Doe alle ingrediënten voor de salade in een
bekken en meng aan met de helft van de yoghurt. Breng op smaak met peper en
zout. - Vul de aardappelschil met je salade en leg op
een mooi bordje. Eet smakelijk!
*Brunoise snijden is het snijden van blokjes of dobbelsteentjes. Brunoise snijden doe je door het uiteinde van de groente weg te snijden. Je snijdt een stuk van 5 centimeter af. Van dit stuk snijd je in de lengte rechte plakken. Let op! Vouw bij het snijden je vingertoppen naar binnen en houd het mes tegen de knokkels van je hand. Zo kunnen er geen ongelukken gebeuren. Stapel de plakken op elkaar en snijd daar reepjes van. Draai de stapel een kwartslag, nu kun je blokjes snijden (Albert Heijn, 2022).
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 4500 jaar v.Chr. al aardappelen werden gegeten? In een ravijn in de omgeving van Lima (Peru) troffen onderzoekers aardappelresten aan uit die periode. Rond 1570 waren de eerste aardappelen in Europa. De nieuwe plant werd eerst niet gebruikt om te eten, maar voor de sier. De aardappelplant heeft witte en roze bloemen, waarom de mensen in die tijd de plant dus voor de sier in de tuin plantten.
In 1727 werd de aardappel voor het eerst in het Noorden als voedsel erkend en op grotere schaal verbouwd. En in de negentiende eeuw onderkennen vooruitstrevende Friese boeren dat het pootgoed van de aardappelen goed en gezond genoeg zijn om te exporteren. Ook hadden ze al gauw door, dat in de Friese kuststreek de omstandigheden hiervoor de beste zijn om deze poters te telen!
Recept van Sjoerd, student Gespecialiseerd kok aan ROC Friese Poort in Sneek. Foto door Henri Vos.