Project VerspillingsMarkt

Project VerspillingsMarkt streeft naar het verminderen van voedselverspilling – met een focus op AGF-producten – door schakels in de voedselketen te inspireren, activeren en verbinden. Bij voedselverspilling worden veel aardappel, groente en fruit producten (AGF) om ‘cosmetische’ reden zoals een afwijkende vorm, grootte, scheuren of vlekjes verspilt. Deze producten komen uit de landbouw, akkerbouw, (glas)tuinbouw, retail en sluiten niet aan bij de wensen van de markt. Deze partijen worden ‘reststromen’ genoemd.

Doelstellingen

  1. Inspireren, activeren en verbinden om voedselverspilling tegen te gaan
  2. Kringlooplandbouw stimuleren met minder verspilling
  3. Een onderzoekscentrum / veldlaboratorium gerealiseerd dat binnen vijf jaar kostendekkend is om:
    • Reststromen, zijstromen, derving, oogsten in beeld gebracht en gemonitord
    • Kenniswerkplaats waar demonstraties, workshops en onderwijs worden gegeven
    • Korte ketens en nieuwe verdienmodellen gerealiseerd
    • Website met online platvorm gerealiseerd
    • Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een werkervaringsplek geboden

Wat heeft het opgeleverd?

Inzicht gekregen in hoeveel producten onder reststroom, zijstroom en derving vallen. De kwaliteit en diversiteit van deze producten in kaart gebracht. Het voorkomen en verminderen door samen te werken met marktpartijen. Kwaliteitscriteria beoordeelt. Nieuwe verdienmodellen met nieuwe ontwikkelde producten en / of diensten.