01 jan Onderzoek reststromen op landbouwbeurs
Januari 2019
Samen met studenten van de Hanzehogeschool is er onderzoek gedaan naar reststromen in de landbouw, hiervoor zijn 49 boeren benaderd met vragen over hun producten. De producten waarna onderzoek is gedaan zijn: asperges, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, prei, waspeen, witlof, uien, wortels, poot aardappelen, aardappelen, suikerbieten, wintertarwe, graan en kaas.
In het onderzoek is in kaart gebracht hoeveel procent van het geproduceerde voedsel een reststroom wordt, hoeveel kilogram dit is en hoe deze reststromen verwerkt worden, daarnaast hebben de studenten gekeken in welke perioden de reststromen ontstaan bij de boeren.
Bij de voedselproductie eindigde gemiddeld 12,9% in een reststroom, de reststroom wordt meestal verwerkt tot diervoeding, maar in sommige gevallen ook tot nieuwe producten of gedoneerd aan de voedselbank. Andere verwerkingsvormen zijn: op het land laten liggen, weggooien, vergisten of sorteren. In het cirkeldiagram wordt aangegeven op welke manier de boeren in dit onderzoek hun reststromen verwerken.
Aan de hand van het onderzoek is een businesscase opgezet voor VerspillingsMarkt om de reststromen van agrariërs te gaan verwaarden naar hoogwaardige producten.