Artikel Friesch Dagblad over Piep(ers)show

Artikel Friesch Dagblad over Piep(ers)show

12 Februari 2022

Acht keer een aardappelhapje op je bord verveelt niet

Artikel: Friesch Dagblad, 12 februari 2022, door Theo Klein

Koks in opleiding maken gerechten van ‘ongeschikte aardappelen’

Voedselverspilling

Een wafeltje van aardappelpuree met paling, aardappelsoep met worstjes en bleekselderij, aardappel met onderdruk gerookte wortel dat deed denken aan gerookte zalm. Liefs acht gerechtjes wisten jonge koks in opleiding van ROC Friese Poort vrijdagochtend te maken met ‘niet geschikte’ aardappelen.

Met 32 gasten zat het restaurant van De Kruidhof in Buitenpost vrijdag aan zijn corona-taks. De lunch met de aardappelgerechten was georganiseerd door Fjild VerspillingsMarkt, ROC Friese Poort en de Friese Milieu Federatie om de voedselverspilling aan de kaak te stellen. “Het is te gek voor woorden, maar is een aardappel te groot of te klein of zit er een deukje in dan wordt. Het als afval gezien”, zegt Marieke van der Hoek van de Friese Milieufederatie.

Alleen aardappelen met een doorsnede tussen vier en zes centimeter komen in de winkel

De meeste van die aardappelen worden verwerkt tot zetmeelproducten of aan dieren gevoerd. “Het komt zo wel in onze voedselketen, maar de boer krijgt voor veevoeraardappelen veel minder dan consumentenaardappelen.” Een deel brengt echter voor de boer zo weinig op dat het niet loont te oogsten.

Knoeperd

Volgens Tjalke Stoelwinder van aardappelgroothandel Greydanus in Heerenveen, die de aardappelen leverde, komen inderdaad alleen aardappelen met een doorsnee tussen vier en zes centimeter in de winkel. Die consumentenmaat is volgens hem al zo lang hij in de aardappelhandel zit en dat is zeker 25 jaar. “Mensen willen niet twee aardappelen in een zakje van een kilo. De horeca zou afwijkende maten wel kunnen verwerken, maar niemand zit te wachten op een knoeperd van een aardappel op zijn bord.”

Prijs

Die consumentenmaat is echter vooral belangrijk voor de prijs die een boer voor zijn aardappelen krijgt. Verspilling vindt volgens hem vooral bij de consumenten plaats. “Vroeger aten de mensen elke dag aardappelen. Had je een paar over dan gebruikte je die een dag later weer. Nu hebben mensen zoveel alternatieven met rijst en pasta. Als ze vierhonderd gram uit een zakje gebruiken, dan verpietert de rest omdat ze pas een week later weer eens aardappelen op het menu hebben staan.” De resterende aardappel niet meer hoeven te verpieteren maar tot culinaire hoogstandjes zijn te verwerken, lieten de leerling-koks zien. De recepten komen op de websites van de drie organisatoren te staan, vertelt Van der Hoek. “En er komt ook een kookboekje. Van alle gerechten zijn daarom gelijk ook foto’s gemaakt voor in het boekje.”